Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi wybuchające w mikrofalówce...
Date: Tue, 13 Nov 2001 10:13:39 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <9sqo8l$rdg$1@news.onet.pl>
References: <9sqncm$q7n$1@news.onet.pl> <v...@4...com>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1005642837 28080 213.25.123.146 (13 Nov 2001 09:13:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Nov 2001 09:13:57 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80896
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:vdo1vtghudki1b4o2pj630esnm1ipluvgi@4ax.com...
>
> >stanie nawet przyzwoitym. Wiedziałam, że jajka wybuchają, ale po
pierogach
> >się tego nie spodziewałam... Znaczy one mi nie wybuchły - kuchenka była
> >czysta - one tylko wypłynęły, ale już wiem, że pierogi to jednak na
> >patelnię, albo do piekarnika... A może powinnam je tylko zgrillować nie
> >mikrofalować? A może jakbym je nakłuła, nakroiła od góry to by nie
popękały
> >gdziekolwiek i się nie wylały?
>
> a ja Ci juz kiedys niedawno pisalam o tym, ze rozne czesci
> potrawy grzeja sie i zachowuja inaczej w mikrofali - w stanie
> stalym grzeje sie powolej niz plyn, tluszcz i cukier grzeja sie
> niemozliwie, etc etc, a przedmioty zamkniete wybuchaja, np nie
> naklute kartofle (ale one to robia w zwyklych piekarnikach tez).
> wszystko to mozna naukowo wytlumaczyc, tak samo dlaczego biszkopt
> robiony w mikrofali jest nieco gumowaty i straszliwie blady
Krysiu na niby to wiedzialam, ale ja sie samemu nie doswiadczy...
Ale na szczescie nic mi sie nie zafajdalo tymi pierogami i byly smaczne...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|