Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <m...@4...net>
<nng24c$v16$1@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 29 Jul 2016 23:22:16 +0200
Message-ID: <8...@4...net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.159.195
X-Trace: 1469827337 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15207 95.49.159.195:5160
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372640
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 29 Jul 2016 19:00:56 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2016-07-29 o 18:27, Ikselka pisze:
>> KRUPNIK: zamiast kaszy perłowej na początku gotowania, w drugiej połowie
>> gotowania dodaję płatki jęczmienne błyskawiczne. Lubię krupnik, w którym
>> kasza jest rozgotowana, dlatego płatki są tu idealne.
>>
>> GOŁĄBKI: nie gotuję już ryżu do nadzienia, tylko do surowego mięsa wrzucam
>> surowe płatki ryżowe plus trochę wody obliczone na wchłonięcie jej przez
>> płatki (żeby nadzienie nie było zbyt spoiste i suche).
>>
>> OWSIANKA na rano: płatki owsiane zalewam wrzątkiem w naczyniu, mieszam,
>> przykrywam i zostawiam na noc, a rano tylko dolewam mleko, przyprawiam i
>> zagotowuję.
>>
> Ad Krupnik - toż to ciapura dla gastryków
MŚK kiedyś też tak uważał, póki nie zjadł mojego 33333-)
>
> Ad Gołabki - tylko na pęczaku vel pęcaku prażonym z wywarem spod
> wędzonego boczku i takiegoż podgardla.
Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką, dolewam kapkę
wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko karmelizuję
pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia warstwa
kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do środka
nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i dosmacza
nadzienie - ach...
> Ad Owsianka - Musiałem jadać porydż vel porridge. Dzięki Bogu, już nie
> muszę...
Jak wyżej - o krupniku 3333-)
Owsianka na mleku - z masełkiem, odrobiną soli i cukru - jest tym, co
tygrysy... itd :-)
> Taki już jestem...
MŚK kiedyś... itd 3333-)
|