Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Date: Thu, 4 Aug 2016 19:57:25 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 31
Message-ID: <nnvvn3$1rp$1@node1.news.atman.pl>
References: <m...@4...net>
<nng24c$v16$1@node2.news.atman.pl>
<8...@4...net>
<nntl3p$eqo$2@node2.news.atman.pl>
<h7g4yb15o8eh$.1e7p1vobmvrzu$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1470333475 1913 89.72.157.177 (4 Aug 2016 17:57:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Aug 2016 17:57:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.7.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <h7g4yb15o8eh$.1e7p1vobmvrzu$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372679
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-08-04 o 19:05, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 3 Aug 2016 22:23:41 +0200, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-07-29 o 23:22, Ikselka pisze:
>>> Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
>>> ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką, dolewam kapkę
>>> wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko karmelizuję
>>> pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia warstwa
>>> kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do środka
>>> nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i dosmacza
>>> nadzienie - ach...
>> Ja cebulę mielę razem z mięsem.
> Ja też! :-)
>
>> Nie dodaję jej póżniej. Gołąbki duszę w
>> garnku i potem ich nie podsmażam, chyba że chce 2 sztuki to podgotuję w
>> ich sosie w małym garnku.
> No i wiele tracisz. Spróbuj po mojemu.
>
> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w garnku do
> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia selera,
> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica - smak
> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
selery.
Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
przyzwyczajenia :-)
--
animka
|