Data: 2010-03-05 20:46:48
Temat: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bbjk pisze:
> wysokiej jakości. Krowy rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej mają profil
> mięśniowy płaski, znacznie szybszy metabolizm, grubą strukturę włókien
> mięśniowych oraz tendencję do wytwarzania nadmiernych ilości tłuszczu
> międzymięśniowego zamiast pożądanego śródmięśniowego.
Czyli jednak jest coś w tym, co mówiła Turczynka o tym tłuszczu i
wyglądzie mięsa.
> Wszystkie te
> czynniki powodują, że uzyskanie odpowiedniej kruchości i soczystości
> mięsa po przyrządzeniu jest wręcz niemożliwe.
Zgodzę się, że przyrządzenie dobrej potrawy z wołowiny to niezła sztuka
(przynajmniej dla mnie), a właściwie loteria, bo zależy na co się trafi
przy zakupie. Faktem jest, że ostatnio coraz częściej zdarza mi się
kupić dobrą wołowinę, ale niekoniecznie na steki. Podobnie jak XL, ja
też ostatnio poluję na ładną pręgę, z której wychodzi rewelacyjny
gulasz, takiego nie zrobi się z kawałka tzw. wołowiny pieczeniowej, bo
jest zbyt włóknista, choćby na surowo wyglądała pięknie jak nie wiem co.
Nawet dobrych zrazów zawijanych mi się ostatnio nie udaje zrobić.
Ewa
|