Data: 2018-08-18 12:46:10
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-08-17 o 16:01, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> Bez przesady. W PRLu w domu był używany NRDowski szybkowar z aluminium.
>>> Po każdej gotowanej potrawie zmieniał kolor.
>> A to to akurat tzw. zupelnie inna inszość.
>> Aluminium z takiego garnka tylko za pierwszym razem mogło działać
>> szkodliwie - jednak po pierwszym gotowaniu czy gotowaniach pokryło się
>> warstwą nierozpuszczalnych i dosyć słabo aktywnych chemicznie soli
>> działających ochronnie na głębsze warstwy metalu pod nimi. Przy dalszym
>> używaniu naczynie już raczej nieszkodliwe.
>> Co innego - tacki do grilla i formy do pieczenia - JEDNORAZOWE! Czyli za
>> każdym razem świeża powierzchnia czystego aluminium, gotowa do reakcji
>> chemicznych. I tak przez długi czas, raz za razem i od nowa. Sam pomyśl!
>>
>>> Używany był przez
>>> kilkanaście lat, a nie był powodem jakichś chorób.
>> A tego to nie wiesz i wiedzieć nie będziesz. Poza tym ekspozycja na
>> aluminium wtedy a dziś... No szybkowar, no patelnia. A dziś samych tacek do
>> grilla sprzedaje się miliony!
>
>
> Przecie nie używamy tych folii i innych dupereli z aluminium na co
> dzień,.
Już nie ma znaczenia codzienność używania. Ma znaczenie POWSZECHNOŚĆ.
> Osobiście bardziej obawiam się plastików i innych tworzyw
> sztucznych niż aluminium.
A ja obawiam się obu identycznie. Trudno już ich unikać w kuchni, ale da
się. No, powiedzmy da się maksymalnie minimalizować :-))
--
XL
|