Data: 2015-02-11 19:29:25
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:11dqtgb2v1hq.fiv0cpruvxts.dlg@40tude.net...
>>> Prawdziwa chałka powstaje z ciasta tzw parzonego (zaparzanego) - ma ono
>>> zupełnie inne właściwości, niż takie normalne ciasto. Zaparzanie polega
>>> na
>>> wlaniu do mąki mleka prawie gotującego się.
>>
>> Kilka innych oryginalnych żydowskich wypieków powstaje z zaparzanego.
>> Ich "bagels" też tej metody używają. Kto wie czy krakowskie obwarzanki
>> to nie właśnie nasza spolszczona wersja żydowskiej bagielki...
>>
>> Masz może jakiś sprawdzony przepis do zaoferowania na taką oryginalną,
>> żydowską chałkę ("challah") z zaparzanego ciasta?
>
> Klucz tkwi w samym cieście - a co sobie z niego zrobisz, to już wedle
> gustu:
> https://www.google.pl/search?q=zaparzane+ciasto+dro%
C5%BCd%C5%BCowe&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=T53bV
JPuK5LkaOyEgpAP
Zauważ, że pytałem o sprawdzony przez Ciebie osobiście przepis!
Gdybym był niegrzeczny to mógłbym teraz zasugerować nieumiejętność
czytania... :->
A Googla sam użyć potrafię, dziękuję - na przyszłość możesz sobie darować.
>> Czy orientujesz się czy w ich
>> zwyczajach też się chałkę posypywało makiem, sezamkiem lub czarnuszką?
>
> Raczej niczym - może kruszonką...
Hm... słodka kruszonka będzie na mojej następnej chałce!!!
Że też o kruszonce zapomniałem.... dzięki za pomysł!! :-)
|