Data: 2015-02-23 16:58:44
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 20:19 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Sat, 21 Feb 2015 19:33:49 +0100, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2015-02-16 o 18:04, XL pisze:
>>>
>>> ...bo olej z niej pięknie spłynie :-))
>>
>> No właśnie.. Ale jak dla mnie olej czy oliwa za bardzo do pieczywa nie
>> pasują..
Polakom bardziej pasują margaryny. Które to tym tylko różnią się od owych
olejów i oliw, że tłuszcze w nich to te najtańsze (np. olej palmowy), do
tego utwardzane...
Dlaczego olej palmowy jest tani, dlatego stosowany powszechnie:
http://dziecisawazne.pl/olej-palmowy-w-produktach-sp
ozywczych/
Nb. rzadko komu udaje się u nas zerwać z przeświadczeniem, że do chleba
zamiast masła, czy smalcu - _tylko_ margaryna.
Albo że do ciast zamiast masła - wyłącznie margaryna!
> No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
> niegdyś prawie nie widziano.
>
>> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
>> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
>> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
>
> Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
Ale trzeba też wiedzieć, komu się potrawę podaje.
Jeśli wg tradycji potrawa jest ostra - Polakowi smakować nie będzie,
choćby gotował dla niego np. Wolfgang Puck (odpowiedzialny za menu na
bankiecie po ceremonii Oscarowej).
--
Trefniś
|