Data: 2003-12-04 16:26:20
Temat: Re: Przechowywanie bigosu
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik mangha napisał:
> Ja trzymałam mrożony bigos nawet do 2 tygodni.
> Niestety, jeśli bigos zawiera mięso, nie trzymaj go w zamrażarce
> dłużej niż 4 dni. Po tym czasie ryzykujesz zatruciem.
Mrożony? Nie dłużej niż 4 dni?? A czemu akurat 4, a nie na przykład 5,
i w ogóle skąd takie dane? :-0
Ja wszystko mrożę. Zupy, bigos, gulasz, kotlety, biały ser, chleb.
Potrawy "płynne" w plastikowych pojemnikach zamykanych, tak
jak już Cherokee w tym wątku radziła.
Trzymam w zamrażarce po kilka tygodni, czasem dłużej i zawsze
wszystko jest w porządku. Oczywiście rzeczy raz rozmrożonych
nie zamrażam ponownie.
Jedna uwaga - zamrażarka i zamrażalnik w lodówce to nie to samo. Ten ostatni
utrzymuje zwykle nieco wyższą temeperaturę (czyli "mniejszy mróz");
wiele mrożonek ma podane różne czasy przechowywania, tzn. w zamrażarce
(-18 stopni) np. 6 miesięcy, a w zamrażalniku (-5 stopni) kilka dni,
maksymalnie 2 tygodnie.
Pozdrawiam,
Evva
|