Data: 2009-02-13 05:10:29
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 12 Lut, 19:14, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn1ns8
>
> > Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> > w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> > i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> > powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> > kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> > drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> > worku wsadzić do zamrażarki...
>
> Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
> się? Kwasi się dobrze?
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Nie wiem, trzymamy różne produkty w zamrażarce - dawniej było tu tyle
strąkowca, że z fasoli czy grochu tylko trociny mi zostawały. Gdy
włożyłem zbiory do zamrażarki nie były porażane. A w mące może żyć
wiele owadów - twoich konkurentów, stąd trzeba mieć sito, mąkę
wysuszyć, aby nie stęchła - my to robimy w piekarniku na termoobiegu z
niską temperaturą i dopiero wtedy wsypać do worka.
Tutaj link do innych pojemników:
http://www.smak-kuchni.pl/?podkat=54
|