Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Date: Tue, 20 Dec 2011 14:46:42 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 58
Message-ID: <jcq3k2$rsj$1@inews.gazeta.pl>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcobts$35g$1@news.icm.edu.pl>
<jcod1i$asc$1@inews.gazeta.pl>
<4ef03bdb$0$1231$65785112@news.neostrada.pl>
<1wzou8316kva7$.1knrpk0m5x2sc$.dlg@40tude.net>
<jcpsqn$6tc$1@inews.gazeta.pl>
<7cf9ydw95cg2$.pw9josxopjpb$.dlg@40tude.net>
<jcq190$ki9$1@inews.gazeta.pl> <jcq2v5$pil$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1324388802 28563 79.110.200.149 (20 Dec 2011 13:46:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Dec 2011 13:46:42 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: vickys81
X-Antivirus: avast! (VPS 111220-0, 2011-12-20), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339947
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:jcq2v5$pil$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-12-20 14:06, Justyna Vicky S. pisze:
>
>> Dla mnie te potrawy to dla 3 osobowej rodziny jak nasza to byłoby na
>> święta i sylwestra od razu. A mąż lubi dużo zjeść...
>
> U nas to samo, a nas czworo. Moja mama zawsze się wyrywa, że to i tamto
> jeszcze. Za każdym razem tłumaczę "Mamo, nie damy rady przejeść, nie rób
> tyle". I tak robi po swojemu, a potem męczą z ojcem te wszystkie ryby i
> inne cuda przez dwa tygodnie ;-)
Oooo własnie o to chodzi :)
Część można zamrozic i tak robię. Ale dla 3-4 osob jak jest za dużo to po
prostu je się na siłę. Wole zrobić mniej. Jeść na siłę nie zamierzam. A tym
bardziej jak jest wybór potraw to skubnie się każdej po trochę i człowiek
jest pełny.
> W tym roku powiedziałam basta i naprawdę ma być symbolicznie po troszeczku
> dla każdego. Niczego tak nie cierpię, jak wyrzucania zepsutego jedzenia,
> bo nikt nie dał rady go pochłonąć.
>
U nas podobnie. Już mamę uświadamiałam, że jeszcze ten schabik z żurawiną to
na pewno będzie pyszny, ale i tak mamy już dużo tego. W tym roku Wigilia
będzie 5 osobowa - nas 3 i moi rodzice.
A i tak uważam że będzie sporo, żeby nie powiedzieć że za dużo:
- zupa owocowa + fasola (znaczy się kompot z suszu i ugotowana do niego
biała fasola - ulubione danie wigilijne ojca, bo w jego regionie się to
robiło)
- barszcz
- grzybowa
- karp w galarecie
- karp i dorsz smażony
- ryba po grecku
- paszteciki do barszczu: mięsne, pieczarkowo-serowe i szpinakowo-serowe.
- kapusta z grzybami i grochem
- krokiety z kapustą i grzybami
- makówki
- sernik na zimno albo pieczony
- kopiec kreta (specjalność mamy)
- rolady wołowe (na 1 dzień świąt)
Pewnie zapomniałam połowy bo coś mama mowiła o bigosie, sałatce i paru
innych (szynka gotowana, pieczona itd).
I znając życie to wracając do Wroclawia wrócimy z takim zapasem jedzenia, że
starczy na peirwszy tydzień nowego roku.
A jedzenia wyrzucać też nie lubię. Bo najgorsza rzecz to nie mieć szacunku
do pożywienia, zwłaszcza, że sa miejsca na świecie gdie za takie resztki
ludzie daliby się pokroić żywcem...
Pozdrawiam,
--
Justyna Vicky S.
|