Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Date: Thu, 18 May 2017 01:39:55 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 49
Message-ID: <ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1495064424 26030 89.65.72.80 (17 May 2017 23:40:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 May 2017 23:40:24 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376857
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-17 o 14:51, Trefniś pisze:
> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> Never ending story...
>
> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba
> dyskusji jest odpowiednio nagradzana. Wszyscy powinni mieć identyczny gust!
> :)
>
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>
> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę dłużej.
> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże
> rozkładające laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces
> cerevisiae), oraz pleśnie Geotrichum candidum.
>
>
>
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>
> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
> sera.
> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
> trochę krócej.
> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.
>
> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i suchy.
> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>
> (...)
>
> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
Serków rożnych do wyboru do koloru jest w pobliskim sklepie spożywczym.
Mam swój ulubiony i twarożek i serek. Dodaję śmietankę oraz sporo cukru,
wymieszam i mam cos bardzo dobrego. Można jeśc sam lub do chleba z
maslem czy do naleśników. Pycha. Serki też są robione z mleka i po co
tak się chrzanić.
--
animka
|