Data: 2012-08-20 07:11:48
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: Bożena <newsowe@__gmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ed" <> wrote in message news:k0sht1$mna$4@usenet.news.interia.pl...
|
| I parę razy w tygodniu rozmrażać je - strzelam ok. 0,5h i piec 1,5h, a
| przynajmniej ja tyle czasu piekę?
<...>
1,5 h piec pierś z kurczaka? I to jeszcze pewnie w 200C... Ja nawet schab
piekę krócej... Przecież po tym czasie pierś wyschnie na wiór... a jak
jeszcze potrzymasz ją wceśniej kilka dni w solance, która dodatkowo ją
wysuszy... coż... wolność Tomku w swoim domku... chociaż mi byłoby szkoda
marnować mięso...
Kurczak to bardzo delikatne mięso, a pierś z kurczaka jeszcze bardziej + do
tego należy dodać, że jest sucha sama z siebie (np. po to często w
przepisach jest owijana w boczek). Dlatego nie trzyma się jej w solance
tygodniami - sól wyciąga z mięsa wodę (czyt. wysusza) w przypadku szynek
wieprzowych, które np. bedą wędzone, to jest zaleta, natomiast w przypadku
suchej piersi z kurczaka - wada.
Zrobisz, jak zechcesz, ale dołączę do wszystkich pozostałych i powiem - nie
rób tego... 1 h lub max doba wystarczą, no i nie piecz tego 1,5h.
Bożena.
|