Data: 2012-08-20 07:17:57
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: Ed <e...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-08-20 09:11, Bożena pisze:
> "Ed" <> wrote in message news:k0sht1$mna$4@usenet.news.interia.pl...
> |
> | I parę razy w tygodniu rozmrażać je - strzelam ok. 0,5h i piec 1,5h, a
> | przynajmniej ja tyle czasu piekę?
> <...>
>
> 1,5 h piec pierś z kurczaka? I to jeszcze pewnie w 200C... Ja nawet schab
> piekę krócej... Przecież po tym czasie pierś wyschnie na wiór... a jak
> jeszcze potrzymasz ją wceśniej kilka dni w solance, która dodatkowo ją
> wysuszy... coż... wolność Tomku w swoim domku... chociaż mi byłoby szkoda
> marnować mięso...
>
> Kurczak to bardzo delikatne mięso, a pierś z kurczaka jeszcze bardziej + do
> tego należy dodać, że jest sucha sama z siebie (np. po to często w
> przepisach jest owijana w boczek). Dlatego nie trzyma się jej w solance
> tygodniami - sól wyciąga z mięsa wodę (czyt. wysusza) w przypadku szynek
> wieprzowych, które np. bedą wędzone, to jest zaleta, natomiast w przypadku
> suchej piersi z kurczaka - wada.
>
> Zrobisz, jak zechcesz, ale dołączę do wszystkich pozostałych i powiem - nie
> rób tego... 1 h lub max doba wystarczą, no i nie piecz tego 1,5h.
>
> Bożena.
Pieczesz krócej, ale nie napiszesz ile? ;>
|