Data: 2012-08-21 11:15:12
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: Anai <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 21.08.2012 08:04, Ed pisze:
> Pod ostatnim Twoim postem w tym wątku napisałem, cytuję dokładnie:
> "Nie jestem pewien czy marynowała czy peklowała, więc nie chcę tu
> spekulować.
> A czy mogłabyś mi podać swój przepis, skład i proporcje?
> Użyłbym go jako wyjściowego i z czasem może uzyskałbym odpowiedni do
> swojego gustu".
Mogę Ci mój przepis podać, choć to też przepis z internetu tyle, że
kilkukrotnie przeze mnie przetestowany:
Krok I - naczynie: potrzebujesz naczynie odporne na działanie soli (np.
kamionka), pamiętając, że prócz mięsa musi się tam zmieścić jeszcze
solanka w ilości 40 % w stosunku do mięsa.
Schłodzone do ok. 8 stopni mięso zważ i ułóż w naczyniu.
Krok II - solanka:
Przegotuj wodę.
Do zapeklowania mięsa potrzebujesz 40% solanki w stosunku do jego wagi,
na 10 l wody daj od 85 do 100 gram peklosoli.
Ostudzoną wodę wymieszaj z solą, schłodź do 8 stopni i wlej do naczynia.
Krok III
Przygotuj wywar z jak najmniejszej ilości wody i przypraw.
Na 5 litrów solanki potrzebujesz:
po mniej/więcej łyżeczce: grubo zmielonego pieprzu czarnego, majeranku,
liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, kolendry, maggi
pół łyżeczki cukru
ćwierć łyżeczki glutaminianu sodu
główki czosnku
Ja daję jeszcze rozgniecione ziarna jałowca i chilli bo lubię.
Gotuj wywar ok. 20 minut pod przykryciem tak, żeby woda tylko delikatnie
wrzała, następnie go schłodź, dolej do solanki, przykryj i odstaw w
chłodne miejsce czyt. do lodówki.
Ja zalane solanką mięso, nakrywam talerzykiem mniejszym niż średnica
naczynia w którym się znajduje i dociskam słoikiem wypełnionym wodą.
Krok IV: peklowanie
Mięso 2 razy dziennie nakłuwaj widelcem/szpikulcem i przekładaj z góry
na dół.
Pekluj 2-3 dni przy mniejszych (do 1 kg) kawałkach, 5 - 7 dni przy
całych mięśniach. Przy jakichkolwiek niepokojących objawach typu zmiana
zapachu solanki, piana na powierzchni solanki czy oślizgłość mięsa -
mięso wyjmij, dokładnie opłucz, przygotuj nową solankę.
Po zakończeniu peklowania wyjmij mięso z solanki i opłucz w zimnej
wodzie - ja je dodatkowo moczę z godzinkę, zmieniając wodę 2-3 razy.
Dalej możesz se z tym mięsem robić co chcesz, upiec, uwędzić itd...
>> A tu masz ciut do poczytania o pieczeniu mięs:
>> http://www.mniammniam.com/Sztuka_pieczenia_miesa-694
a.html
>
> Nie gniewaj się, ale nie mam zaufania do tego typu porad i informacji w
> internecie, ponieważ te, które akurat potrafię zweryfikować to w
> zdecydowanej większości są totalne bzdury.
Acha... i oczekujesz, że ktoś inny sprawdzi i poda Ci, to jako swoje
sprawdzone sposoby... O.K.
Jak się okazuje do porad i informacji podanych tutaj też zaufanie masz
niewielkie a jednak tu ich szukasz..
No i na koniec, wypadałoby chociaż przeczytać tekst, który się
krytykuje... ja tak na pierwszy rzut oka, kierując się własnym, kuchenny
doświadczeniem nie zauważyłam tam żadnych bzdur...
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|