Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Roztwór do piersi z kurczaka Re: Roztwór do piersi z kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Roztwór do piersi z kurczaka

« poprzedni post następny post »
Data: 2012-08-21 11:52:37
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: Ed <e...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2012-08-21 13:15, Anai pisze:
> W dniu 21.08.2012 08:04, Ed pisze:
>
>> Pod ostatnim Twoim postem w tym wątku napisałem, cytuję dokładnie:
>> "Nie jestem pewien czy marynowała czy peklowała, więc nie chcę tu
>> spekulować.
>> A czy mogłabyś mi podać swój przepis, skład i proporcje?
>> Użyłbym go jako wyjściowego i z czasem może uzyskałbym odpowiedni do
>> swojego gustu".
>
> Mogę Ci mój przepis podać, choć to też przepis z internetu tyle, że
> kilkukrotnie przeze mnie przetestowany:
>
> Krok I - naczynie: potrzebujesz naczynie odporne na działanie soli (np.
> kamionka), pamiętając, że prócz mięsa musi się tam zmieścić jeszcze
> solanka w ilości 40 % w stosunku do mięsa.
> Schłodzone do ok. 8 stopni mięso zważ i ułóż w naczyniu.
>
> Krok II - solanka:
> Przegotuj wodę.
> Do zapeklowania mięsa potrzebujesz 40% solanki w stosunku do jego wagi,
> na 10 l wody daj od 85 do 100 gram peklosoli.
> Ostudzoną wodę wymieszaj z solą, schłodź do 8 stopni i wlej do naczynia.
>
> Krok III
>
>
> Przygotuj wywar z jak najmniejszej ilości wody i przypraw.
> Na 5 litrów solanki potrzebujesz:
>
> po mniej/więcej łyżeczce: grubo zmielonego pieprzu czarnego, majeranku,
> liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, kolendry, maggi
> pół łyżeczki cukru
> ćwierć łyżeczki glutaminianu sodu
> główki czosnku
>
> Ja daję jeszcze rozgniecione ziarna jałowca i chilli bo lubię.
> Gotuj wywar ok. 20 minut pod przykryciem tak, żeby woda tylko delikatnie
> wrzała, następnie go schłodź, dolej do solanki, przykryj i odstaw w
> chłodne miejsce czyt. do lodówki.
>
> Ja zalane solanką mięso, nakrywam talerzykiem mniejszym niż średnica
> naczynia w którym się znajduje i dociskam słoikiem wypełnionym wodą.
>
> Krok IV: peklowanie
>
> Mięso 2 razy dziennie nakłuwaj widelcem/szpikulcem i przekładaj z góry
> na dół.
> Pekluj 2-3 dni przy mniejszych (do 1 kg) kawałkach, 5 - 7 dni przy
> całych mięśniach. Przy jakichkolwiek niepokojących objawach typu zmiana
> zapachu solanki, piana na powierzchni solanki czy oślizgłość mięsa -
> mięso wyjmij, dokładnie opłucz, przygotuj nową solankę.
>
> Po zakończeniu peklowania wyjmij mięso z solanki i opłucz w zimnej
> wodzie - ja je dodatkowo moczę z godzinkę, zmieniając wodę 2-3 razy.
> Dalej możesz se z tym mięsem robić co chcesz, upiec, uwędzić itd...
>
>
>>> A tu masz ciut do poczytania o pieczeniu mięs:
>>> http://www.mniammniam.com/Sztuka_pieczenia_miesa-694
a.html
>>
>> Nie gniewaj się, ale nie mam zaufania do tego typu porad i informacji w
>> internecie, ponieważ te, które akurat potrafię zweryfikować to w
>> zdecydowanej większości są totalne bzdury.
>
> Acha... i oczekujesz, że ktoś inny sprawdzi i poda Ci, to jako swoje
> sprawdzone sposoby... O.K.
> Jak się okazuje do porad i informacji podanych tutaj też zaufanie masz
> niewielkie a jednak tu ich szukasz..

Thx. Ano oczekuję i jak widać słusznie, choć co prawda chyba z małymi
oporami ;>

> No i na koniec, wypadałoby chociaż przeczytać tekst, który się
> krytykuje... ja tak na pierwszy rzut oka, kierując się własnym, kuchenny
> doświadczeniem nie zauważyłam tam żadnych bzdur...

Nie krytykuję Twojego tekstu, tylko starałem Ci się wytłumaczyć,
dlaczego o wiele bardziej cenię czyjeś doświadczenie, niż suchą teorię z
netu.
Kiedy ja przekazuję komuś swoją wiedzę, to staram się właśnie zwrócić
uwagę na rzeczy, których nie ma w ogólnodostępnych informacjach, a które
czasem bywają ważne lub kluczowe.
Na tym właśnie polega doświadczenie ;)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.08 Anai
21.08 medea
22.08 Ed
22.08 medea
23.08 Ed
23.08 medea
24.08 Ed
24.08 Aicha
24.08 medea
24.08 medea
24.08 Waldemar Krzok
24.08 Aicha
24.08 medea
24.08 medea
24.08 Waldemar Krzok
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem