Data: 2004-09-24 11:59:29
Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem jak robisz ciasto - byc może jest "za luźne".
Ja robie tak:
Pół kilo mąki poznańskiej i szczypta soli na stolnicę.
Zalewam to pomału gorącą wodą (około szklanki) i kroję nożem (czyli obtaczam
tą wodę mąką, a że jest gorąca do ciacham to nożem).
Zostawiam aż troche ta mąka przestygnie. Dodaję 1 żółtko (a białko wędruje
do farszu). I zarabiam ciasto.
Jak sie za bardzo klei do rąk to dodaję po troszkę mąki.
Ciasto dobrze zagniatam - ma być takie twardawe.
A ptem rozwałkowuje placka, wykrawam kółka, łąduję farsz i gotuję około 5
min.
I już :)
--
Agnieszka J.
|