Data: 2004-09-24 12:13:21
Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "@nn" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cj0vod$nnr$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Czy ma ktoś może dobry przepis na ruskie? Chodzi mi raczej o technikę
> robienia niż składniki bo te znam. Jestem zupełnym antytalentem jeśli
> chodzi o ruskie, robiłam je kilkanaście razy i za każdym podejściem
> to samo: najpierw pycha farsz, chyba dobre ciasto, potem śliczne,
> pękate pierożki a na koniec po ugotowaniu, jak zwykle porażka - robią
> się jakieś takie "zdechłe". Wyglądają tak jakby farsz w tajemniczy
> sposób się z nich ulotnił. Wiem że mogą być inne bo jedna moja
> znajoma robi takie które są pękate nawet po ugotowaniu. Może mnie
> ktoś oświeci od czego to może zależeć? Czy nie takie ziemniaki, czy
> ciasto do d..., chyba nie gotuje ich za długo (góra 5 minut) i nie są
> porozklejane a wszystkie takie płaskie.
> Pozdrawiam
> ania
Aaaaaaaa tak mi się jeszcze przypomniało: ja jak robię farsz to staram
się żeby był gęsty (nie ciapciasty - raz mi taki wyszedł, chyba
ziemniaki do niczego były) a ta moja znajoma wlewa do farszu jeszcze
kubeczek śmietany i cholerka te pierogi wychodzą jej i tak lepsze, w
środku nie rozpaćkane i takie śliczne pękate z wierzchu,a mi nie
buuuuu...
ania
|