Data: 2004-09-24 12:01:24
Temat: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
No i jeszcze 1 łyżka oleju wędruje do ciasta przed wyrobieniem
--
Agnieszka J.
Użytkownik "Agnieszka J." <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cj12g6$qd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie wiem jak robisz ciasto - byc może jest "za luźne".
>
> Ja robie tak:
> Pół kilo mąki poznańskiej i szczypta soli na stolnicę.
> Zalewam to pomału gorącą wodą (około szklanki) i kroję nożem (czyli
obtaczam
> tą wodę mąką, a że jest gorąca do ciacham to nożem).
> Zostawiam aż troche ta mąka przestygnie. Dodaję 1 żółtko (a białko wędruje
> do farszu). I zarabiam ciasto.
> Jak sie za bardzo klei do rąk to dodaję po troszkę mąki.
> Ciasto dobrze zagniatam - ma być takie twardawe.
> A ptem rozwałkowuje placka, wykrawam kółka, łąduję farsz i gotuję około 5
> min.
> I już :)
> --
> Agnieszka J.
>
>
|