Data: 2024-03-24 13:01:10
Temat: Re: "Schabowe"
Od: Trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 24.03.2024 o 09:20, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 24.03.2024 o 08:52, Trybun pisze:
>> W dniu 22.03.2024 o 14:33, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 22.03.2024 o 07:00, Trybun pisze:
>>>> W dniu 20.03.2024 o 17:18, Robert Wańkowski pisze:
>>>>> W dniu 20.03.2024 o 14:11, Trybun pisze:
>>>>>> W różnych quizach dotyczących czasów PRLu, często jest pytanie o
>>>>>> "schabowe z mortadeli". Mimo że pamiętam tamte czasy nigdy o
>>>>>> czymś takim nawet nie słyszałem. A jaka jest Wasza wiedza na ten
>>>>>> temat, Szanowni Grupowicze?
>>>>>
>>>>> W panierce wszystko da się zjeść.
>>>>>
>>>>>
>>>>> Robert
>>>>
>>>> Ale nie do wszystkiego pasuje. Np grzyb sowa/kania w panierce to
>>>> pomyłka, bo ta pełnie smaku uzyskuje po przypieczeniu. Niektórzy
>>>> także panierują np naleśniki, ale raczej smaku im to nie dodaje.
>>>
>>> A ja lubię panierowane kanie i często je jadam.
>>> Smak jest dosyć względnym atrybutem, i może dlatego mi smakuje:)
>>> Niektórzy to nazywają "schabowym z lasu", i coś w tym jest.
>>>
>>> Naleśniki nadziane farszem (kapusta mięso, jaja etc.) panierowane i
>>> podsmażane to nic innego jak krokiety lub paszteciki, doskonałe do
>>> czerwonego barszczu. Trudno powiedzieć, że im to smaku nie dodaje.
>>>
>>> Co do tematu, to nigdy nie miałem okazji spróbować panierowanej
>>> mortadeli, czego serdecznie żałuję :)
>>>
>>
>> Skoro Ci takie lepiej podchodzą. Ale chociaż kiedy spróbuj jak
>> smakują takie bez otoczki, przypieczone. Bo, akurat moim zdaniem
>> takie w otoczce sporo tracą z swoich walorów smakowych.
>> Nikt z zapytanych o czymś takim jak schabowy z mortadeli ( w
>> odróżnieniu od tych z kani) nie słyszał, a więc zdanie o popularności
>> tego dania to tylko najwyraźniej czysty wymysł antyPRLowskiej
>> propagandy.
>
> Też mam takie wrażenie.
> Chociaż spotkałem się z panierowanym serem podsmażanym, więc może i
> ktoś spróbował podsmażyć mortadelę?
> Wśród moich znajomych jednak takich nie spotkałem.
>
Pewnie się zdarzało że ktoś tam kiedyś usmażył mortadelę w panierce, ale
czy to było takie danie że pytają o składnik na popularny "schabowy
z..." w quizach?
|