Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!eternal-september.org!
feeder3.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Sun, 24 Mar 2024 13:01:10 +0100
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 49
Message-ID: <utp4me$bjvr$1@dont-email.me>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <utf296$c5j$2$Robert_W@news.chmurka.net>
<utj6qt$2on0e$1@dont-email.me> <utk1bd$2uksj$1@dont-email.me>
<utom3o$7nkt$2@dont-email.me> <utonnu$81pr$1@dont-email.me>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 24 Mar 2024 12:01:18 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="7d41adbdca70368eb939d227a802adea";
logging-data="380923";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18dRgIDIBOtssOhkXpJnD2G"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:vSJpAzHAgyBqkwDTZOkfJr3t5eU=
In-Reply-To: <utonnu$81pr$1@dont-email.me>
Content-Language: pl
X-Antivirus: Avast (VPS 240321-2, 21.3.2024), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383969
Ukryj nagłówki
W dniu 24.03.2024 o 09:20, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 24.03.2024 o 08:52, Trybun pisze:
>> W dniu 22.03.2024 o 14:33, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 22.03.2024 o 07:00, Trybun pisze:
>>>> W dniu 20.03.2024 o 17:18, Robert Wańkowski pisze:
>>>>> W dniu 20.03.2024 o 14:11, Trybun pisze:
>>>>>> W różnych quizach dotyczących czasów PRLu, często jest pytanie o
>>>>>> "schabowe z mortadeli". Mimo że pamiętam tamte czasy nigdy o
>>>>>> czymś takim nawet nie słyszałem. A jaka jest Wasza wiedza na ten
>>>>>> temat, Szanowni Grupowicze?
>>>>>
>>>>> W panierce wszystko da się zjeść.
>>>>>
>>>>>
>>>>> Robert
>>>>
>>>> Ale nie do wszystkiego pasuje. Np grzyb sowa/kania w panierce to
>>>> pomyłka, bo ta pełnie smaku uzyskuje po przypieczeniu. Niektórzy
>>>> także panierują np naleśniki, ale raczej smaku im to nie dodaje.
>>>
>>> A ja lubię panierowane kanie i często je jadam.
>>> Smak jest dosyć względnym atrybutem, i może dlatego mi smakuje:)
>>> Niektórzy to nazywają "schabowym z lasu", i coś w tym jest.
>>>
>>> Naleśniki nadziane farszem (kapusta mięso, jaja etc.) panierowane i
>>> podsmażane to nic innego jak krokiety lub paszteciki, doskonałe do
>>> czerwonego barszczu. Trudno powiedzieć, że im to smaku nie dodaje.
>>>
>>> Co do tematu, to nigdy nie miałem okazji spróbować panierowanej
>>> mortadeli, czego serdecznie żałuję :)
>>>
>>
>> Skoro Ci takie lepiej podchodzą. Ale chociaż kiedy spróbuj jak
>> smakują takie bez otoczki, przypieczone. Bo, akurat moim zdaniem
>> takie w otoczce sporo tracą z swoich walorów smakowych.
>> Nikt z zapytanych o czymś takim jak schabowy z mortadeli ( w
>> odróżnieniu od tych z kani) nie słyszał, a więc zdanie o popularności
>> tego dania to tylko najwyraźniej czysty wymysł antyPRLowskiej
>> propagandy.
>
> Też mam takie wrażenie.
> Chociaż spotkałem się z panierowanym serem podsmażanym, więc może i
> ktoś spróbował podsmażyć mortadelę?
> Wśród moich znajomych jednak takich nie spotkałem.
>
Pewnie się zdarzało że ktoś tam kiedyś usmażył mortadelę w panierce, ale
czy to było takie danie że pytają o składnik na popularny "schabowy
z..." w quizach?
|