Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!eternal-september.org!
feeder3.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Sun, 24 Mar 2024 13:03:11 +0100
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 30
Message-ID: <utp4q7$bjvr$3@dont-email.me>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me> <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 24 Mar 2024 12:03:19 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="7d41adbdca70368eb939d227a802adea";
logging-data="380923";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX190XLNOFmVG943GTirF17lC"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:+FG5Do3uSLkIAEZcq1jTiv/FWUo=
X-Antivirus: Avast (VPS 240321-2, 21.3.2024), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
In-Reply-To: <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383970
Ukryj nagłówki
W dniu 24.03.2024 o 09:16, Marcin Debowski pisze:
>>> Te mortadele miały dość dużą średnicę. Nie kojarzę innej tak grubej
>>> kiełbasy. Pewnie stąd się ta nazwa kotletów wzięła, bo niczego innego
>>> tak smażonego w plastrach nie kojarzę.
>>>
>> Ale to przecie wyraźna sugestia - w PRLu Polaków stać było tylko na
>> takie bieda schabowe z najtańszej kiełbasy, to z tego to równanie do
>> tradycyjnych schabowych.
> Nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna. Mortadela była łatwa do
> dostania, ktoś wpadł na pomysł aby pociąć na plasterki i podsmażyć.
> Nazwano to kotletem, może dla żartów a może bo się tak skojarzyło. O
> nazywaniu tego schabowym nigdy nie słyszałem. Podejrzewam, że już
> współcześnie ktoś popieprzył nazwę kotlet ze schabowym.
Dla mnie było to oczywiste że to kolejna sprawa aby ośmieszyć PRL, jakby
on sam w sobie nie był tragikomiczny, propaganda staje na głowie aby
wymyślać takie cudyniewidy.. Dlatego właśnie się zapytałem m.in na
grupie w obawie czy to aby nie ja jestem jakimś ciemniakiem bo nie znam
tak oczywistej sprawy jak "schabowe z mortadeli".
>
>> Co do grubych kiełbas to miałem parę okazji kupować Krakowską, taką o śr
>> około 20cm. I to ona chybna była najgrubszą kiełbasą jaką pamiętam.
> W życiu takiej nie widziałem. 20cm to nawet rzadko szynki miewają.
> - obrazowo, krótszy bok A4 to 21cm.
>
A jednak, plasterek tej Krakowskiej nie mieścił się na dużej bułce,
trzeba było go składać. Oczywiście nie były to wymiary standardowe dla
Krakowskiej, takich rozmiarów spotkałem tą kiełbasę zaledwie kilka razy.
|