Data: 2001-08-04 08:24:08
Temat: Re: Slawni kucharze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> Sporzadzam wlasnie liste slawnych kucharzy bo moja szefowa chce bym
> sporzadzil sylwetki rzeczonych.
Chodzi Ci tylko o uawodowych kucharzy, czy tez wielkich "gourmets" jak
Brillat-Savarin i Curnonsky?
> Na razie napisalem sylwetki Carema, Gundela,
> Rossiniego
Rossini i owszem, znal sie na kuchni, ale chyba nie za to go najbardziej
cenimy. skoro go uwzgledniles, to jednak rozumiem, ze chodzi Ci nie
tylk o kucharzy zawodowych. A w takim razie czemu nie Aleksander Dumas,
Honore de Balzac
> i Escoffiera.
> Jakie macie jeszcze propozycje. Nie musibyc to
> stowarzyszenie umarlych kucharzy. Moga byc wspolczesnie zyjacy.
Paul Bocuse
> Jest tu pare
> osob z zagranicy napiszcie prosze jacy kucharze dzis ciesza sie slawa w
> waszym kraju. Problem polega tez na tym, ze moja lista jesli chodzi o
> kucharzy, jak na razie to wyglada, bedzie zdominowana przez Francuzow.
Nic dziwnego, "grand chefs" to specjalnosc francuska, tylko tam kucharze
osiagaja slawe i powazanie takie jak wielcy artysci. Rozglos wokol
kucharzy spoza Francji to tylko slabe odbicie tego zjawiska.
> Interesuje mnie czy w innych kuchniach swiata (chinskiej, meksykanskiej,
> niemieckiej, rosyjskiej, czeskiej itd.) sa tak fundamentalne postaci jak
> w/w. No i wreszcie czy jest taka sywetka dla kuchni polskiej bo mam tutaj
> problem Pawel Tremo?
Inny znany z historii polski kucharz to Czerniecki. Jednak tak on jak
Tremo znani sa chyba raczej dzieki temu, ze byli kucharzami znanych
postaci historycznych niz z oryginalnych osiagniec.
W kazdym razie nie powinno chyba zabraknac Przypkowskiego.
> Pomian-Pozarski (razcej jednak to Francuz),
Koniecznie powinien byc, ale oczywiscie jako kucharz francuski
> autorki
> ksiazek kucharskich Cwierciakiewiczowa i Ochorowicz-Monatowa,
Jest jakims fenomenem kuchni polskiej rola jak odegraly w niej kobiety,
raczej gospodynie domowe, niz mezczyzni, zawodowi kucharze i to, ze zrab
polskich ksiazek kucharskich XIX wieku to dziela tych kobiet.
Wladyslaw
|