Data: 2001-08-04 19:41:33
Temat: Re: Slawni kucharze
Od: "czarek" <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W zamysle ma to byc cykl poczet kucharzy i smakoszy tak wiec Twoje
propozycje swietnie sie nadaja. Co Rossiniego wolę Canelloni alla Rossini
niz niektore jego arie. Co do grand chefs to chyba jednak ta moda
przeniosla sie i do innych krajow chociby anglosaskich, ale przeciez i w
Polsce chodzilo sie na Schellera czy Liusiane wylansowanych przez Wyborcza.
Ja osobiscie za najlepszego polskiego szefa kuchni uwazam Pawla Oszczyka
(obecnie Palacyk Sobanskich, przedtem Malinowa) a najbardziej artystowski
jest chyba Szczepanski z Canaletta w Victorii. Ale chyba masz rację to
tylko slabe odbicie tego co sie dzieje we Francji, choc chyba jednak warto
propagowac w Polsce te tradycje zwlaszcza, ze przeciez i Pomian i Curnonsky
mieli polskich przodkow a Polska choc anglosasieje to jednak tradycje
frankofonskie sa zywe.
Czarek
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> napisał(a) w artykule
<1exm00s.liqkkc1be8dhpN%wlos@tele.com.pl>...
> cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
>
> > Sporzadzam wlasnie liste slawnych kucharzy bo moja szefowa chce bym
> > sporzadzil sylwetki rzeczonych.
>
> Chodzi Ci tylko o uawodowych kucharzy, czy tez wielkich "gourmets" jak
> Brillat-Savarin i Curnonsky?
>
> > Na razie napisalem sylwetki Carema, Gundela,
> > Rossiniego
>
> Rossini i owszem, znal sie na kuchni, ale chyba nie za to go najbardziej
> cenimy. skoro go uwzgledniles, to jednak rozumiem, ze chodzi Ci nie
> tylk o kucharzy zawodowych. A w takim razie czemu nie Aleksander Dumas,
> Honore de Balzac
>
> > i Escoffiera.
>
> > Jakie macie jeszcze propozycje. Nie musibyc to
> > stowarzyszenie umarlych kucharzy. Moga byc wspolczesnie zyjacy.
>
> Paul Bocuse
>
> > Jest tu pare
> > osob z zagranicy napiszcie prosze jacy kucharze dzis ciesza sie slawa w
> > waszym kraju. Problem polega tez na tym, ze moja lista jesli chodzi o
> > kucharzy, jak na razie to wyglada, bedzie zdominowana przez Francuzow.
>
> Nic dziwnego, "grand chefs" to specjalnosc francuska, tylko tam kucharze
> osiagaja slawe i powazanie takie jak wielcy artysci. Rozglos wokol
> kucharzy spoza Francji to tylko slabe odbicie tego zjawiska.
>
> > Interesuje mnie czy w innych kuchniach swiata (chinskiej,
meksykanskiej,
> > niemieckiej, rosyjskiej, czeskiej itd.) sa tak fundamentalne postaci
jak
> > w/w. No i wreszcie czy jest taka sywetka dla kuchni polskiej bo mam
tutaj
> > problem Pawel Tremo?
>
> Inny znany z historii polski kucharz to Czerniecki. Jednak tak on jak
> Tremo znani sa chyba raczej dzieki temu, ze byli kucharzami znanych
> postaci historycznych niz z oryginalnych osiagniec.
> W kazdym razie nie powinno chyba zabraknac Przypkowskiego.
>
> > Pomian-Pozarski (razcej jednak to Francuz),
>
> Koniecznie powinien byc, ale oczywiscie jako kucharz francuski
>
> > autorki
> > ksiazek kucharskich Cwierciakiewiczowa i Ochorowicz-Monatowa,
>
> Jest jakims fenomenem kuchni polskiej rola jak odegraly w niej kobiety,
> raczej gospodynie domowe, niz mezczyzni, zawodowi kucharze i to, ze zrab
> polskich ksiazek kucharskich XIX wieku to dziela tych kobiet.
>
> Wladyslaw
>
|