Data: 2014-05-28 19:41:38
Temat: Re: Smardze
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-05-28 18:31, Jarosław Sokołowski pisze:
> Farsz w sensie nieśpliki i inne trele morele w zawiniątku? Jest coś
> takiego, jak "schab ze śliwką". Potrawa, która znalazła się między
> innymi w kanonie kuchni weselnej -- a to oznacza, że tolerowana być
> musi przez wszystkie ciocie i wujki, więc za szokującą kompozycję
> trudno ją uznać. Robi się to tak, że w całym kawałku schabu należy
> przez środek wydłubać dziurę, a do niej ponawpychać suszonych śliwek.
> I piec następnie. Smakowo taka słodka śliwka komponuje się z wieprzem
> dobrze.
No ale nieśpliki, kapary, cebula i trele morele to nie to samo, co
śliwka suszona. Ze śliwką suszoną schab to ja bardzo bardzo, chociaż moi
domownicy nie bardzo. Raz jadłam nie taki pieczony w całości, ale
roladki schabowe ze śliwką, w dodatku w sosie śliwkowym i z kluseczkami
kładzionymi. Pyszne było, ale nigdy nie udało mi się tego samodzielnie
uzyskać, a nie mam zbyt wielu okazji do trenowania, bo moi nie
przepadają za mięsem na słodko.
Ewa
|