Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl
!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.ne
ostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neo
strada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <lilup8$vmd$1@mx1.internetia.pl>
Date: Wed, 16 Apr 2014 15:21:09 +0200
Message-ID: <134bb85946794$.qw04c2kq2yaw$.dlg@40tude.net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.186.54
X-Trace: 1397654468 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2235 178.42.186.54:6946
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355529
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 16 Apr 2014 14:41:47 +0200, ZZZ napisał(a):
> Czy dobrze wygodnie robi sie to a płycie marmurowej? (czy z innego
> kamienia?).
Wszystko, tylko nie marmur w kuchni (ani na podłodze, ani blaty), bo marmur
jest BARDZO wrażliwy na kwasy. Jeśli kamień do kuchni, to tylko granit.
Parapety mam w kuchni akurat z marmuru i tego błędu w pozostałej części
domu już nie popełniłam - kiedyś "wyciekło" mi na kuchenny parapet jabłko z
koszyka, tamże ustawionego. No i co, paskudna dziura, a wokoło matowa
plama, nie do wypolerowania.
Granitu nic nie rusza, więc do obróbki kuchennej tylko granit.
Ciasto robi się na nim też świetnie, pod warunkiem oczywiście, że jest to
granit polerowany na wysoki połysk, no a właśnie taki mam i polecam bardzo.
A już jako stolnica - super! Robię ciasto, potem łopatką zbieram ew.
resztki, wycieram na mokro i śladu nie ma po niczym :-)
Zeby nie było, że nudny - odmiany granitu (u naszych kamieniarzy tylko
import, niestety, ale warto) są w różnych różnistych kolorach, nawet
zielone i bursztynowe, mój jest piękny miodowy, Madura Gold.
http://tiny.pl/qkmmj
Kamieniarz na pewno ma katalog wszystkich granitów, kolory i desenie jakie
dusza zapragnie. Jestem fanką włąśnie tego pieknego miodowego kamienia w
domu, najchętniej bym sobie i łazienkę zrobiła "w Madurze", no ale to
raczej niepraktyczne, bo jak dla mnie kłopoty z czyszczeniem i odkażaniem
kamienia dyskwalifikują go - więc w łazience zdecydowanie nie polecam. Blat
kuchenny za to jest praktycznie bezobsługowye, jeśli chodzi o utrzymanie w
czystości - jak już pisałam, ściereczka na mokro i gotowe, nawet nie silę
się na jakieś tam specjalne środki.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|