Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szparagowo
Date: Thu, 1 May 2014 22:53:22 +0200
Organization: : : :
Lines: 30
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <53600c97$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ljs0ul$4j4$2@usenet.news.interia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<53620873$0$2368$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<53629f2a$0$2143$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1398977620 20827 77.253.217.116 (1 May 2014 20:53:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 May 2014 20:53:40 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355784
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Do majonezowego, to ostatnio wlałem syrop orzechowy, co go w jakimś
>> Tesco wcześniej kupiłem. I nie żałowałem tego. Gdybym pod ręką miał
>> wtedy jakąś orahovicę, też bym pewnie użył.
>
> A gdzież ten sos Pan w tesco wynalazł? Wśród octów winnych, przypraw,
> czy jeszcze indziej? I jak się ów nazywał? Chętnie bym spróbowała,
> skoro tak Pan poleca.
Nigdzie nie musiałem wynajdować, stał na widoku jako ekspozycja okresowa.
W pękatej ozdobnej butelce, coś jak do likierów. Gdyby nie czytać co na
etykietce napisano, całkiem gustownej zresztą, to można by było pomyśleć,
że tam w środku coś mocniejszego. Parę złotych kosztował, więc zgarąłem
od razu, niewiele myśląc na co się w domu przyda. Herbatę z tym wypić się
dało, ale żadna rewelacja. Do tortu czy innego deseru też by się nadał.
Albo żeby lody polać. Podejrzewam, że w zamyśle chodziło o to, by flaszę
w barku postawić i zawartości po troszę do drinków dodawać. O, właśnie,
takie syropy, to ja widuję w dziale procentowym w Kauflandzie. Tam mają
nie w pękatych bulelkach, tylko szczupłych, podługowatych. Migdał, curacao,
mięta, kakao -- orzechowy też się pewnie znajdzie. I jeszcze jedno, bo bym
zapomniał. Ten był z laskowych orzechów.
Jarek
--
Czemu dni młodości tak się układały,
Raz słodkie rodzynki, raz gorzkie migdały...
Czemu w tej spiżarni, co nam nieba dały,
Są słodkie rodzynki i gorzkie migdały?
|