Data: 2000-02-03 13:10:59
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhh
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ostry <o...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:87beg6$850$...@f...man.torun.pl...
> Pomyślałem sobie, że zaszaleję, kupiłem, posmakowałem i ............ noe
nie
> wiem, co wy sądzicie, ale sama z siebie jest niesmaczna :((( znaczy mnie
nie
> smakuje oczywiście
Sama szynka nie jest dla mnie rarytasem , ale polecam zrobienie saltimbocca
alla romana.
Jedna z wersji przepisu :
kotlety cielece ze schabu cielecego
szynak parmenska
liscie swiezej szalwii (trzeba sobie wychodowac ) :)))
kotlety rozbijamy , przyprawiamy, kladziemy na kazdy plasterek szynki i
listek szalwii, spinamy wykalaczka, obtaczamy w mace
smazymy az sie zrumienia, po czym dolewamy na patelnie troche bialego wina,
troche rosolku i dusimy w tym az sos zgestnieje (maka spowoduje, ze nabierze
lekko kleistej konsystencji), w miedzyczasie do sosu dodajemy bazylie,
tymianek, majeranek i oregano (wszystko w niewielkich ilosciach , zeby
ziolka nie zabily smaku reszty)
wykladamy kotleciki, polewamy sosem
Przemyslaw Koziarski
|