Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 11 Jul 2015 13:55:34 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Twarożek
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
In-Reply-To: <e...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Message-ID: <55a10435$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1436615733 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27518 87.207.124.79:54660
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364652
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-07-11 13:24, obywatel Fragi uprzejmie donosi:
> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>> "Stokrotka"<o...@g...pl> Wrote in message:
>>>
>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>
>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>
>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>>> nie każdemu musi smakować.
>>>
>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>>> robić kamienie.
>>> Zdrowsze mleko.
>>
>> [...] Mleko
>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>> roku życia.[...]
>>
> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
No nie może być.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|