Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Twarożek
Date: Sat, 11 Jul 2015 13:58:36 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 41
Message-ID: <mnr0df$3un$1@node2.news.atman.pl>
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1436615919 4055 89.66.128.146 (11 Jul 2015 11:58:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jul 2015 11:58:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.7.0
In-Reply-To: <e...@g...com>
X-Antivirus: avast! (VPS 150711-0, 2015-07-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364653
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>
>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>
>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>
>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>>> nie każdemu musi smakować.
>>>
>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>>> robić kamienie.
>>> Zdrowsze mleko.
>>
>> [...] Mleko
>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>> roku życia.[...]
>>
> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>
z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
pozdr
Stefan
|