Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfee
d.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news
.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 11 Jul 2015 14:40:40 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
Subject: Re: Twarożek
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 46
Message-ID: <55a10eca$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.191.114.109
X-Trace: 1436618442 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8390 79.191.114.109:58976
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3079
X-Received-Body-CRC: 4084006604
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364656
Ukryj nagłówki
Fragi <s...@o...pl> Wrote in message:
> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>> >
>> >> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>> >> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>> >> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>> >> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>> >
>> > Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>> > albo śmietany , nawet UHT.
>> > Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>> > została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>> > supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>> > używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>> > wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>> > Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>> > pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>> >
>> > Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>> > ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>> > nie każdemu musi smakować.
>> >
>> > W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>> > większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>> > odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>> > pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>> > robić kamienie.
>> > Zdrowsze mleko.
>>
>> [...] Mleko
>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>> roku życia.[...]
>>
> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam
Poprawka - reNNina, w żołądku dziecka do ok. 2 lat.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|