Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 11 Jul 2015 14:43:03 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<mnr0df$3un$1@node2.news.atman.pl>
Subject: Re: Twarożek
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 53
Message-ID: <55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.191.114.109
X-Trace: 1436618586 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8390 79.191.114.109:58976
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364657
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>
>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>
>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>
>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>
>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>>>> robić kamienie.
>>>> Zdrowsze mleko.
>>>
>>> [...] Mleko
>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>> roku życia.[...]
>>>
>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>
> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
> pozdr
> Stefan
>
Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
reszcie i tak wszystko jedno
333-)
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|