Data: 2014-10-01 17:29:39
Temat: Re: Wakacyjne miłości
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 1 października 2014 08:54:42 UTC+2 użytkownik bbjk napisał:
> Dowiedziałam się, że jest to ???, czyli wanja jeon, małe klopsiki
>
> składające się z mieszanki wieprzowiny i tofu.
>
> Wklejam:
>
> Różnica tylko taka, że koreańskie jeon-ya, to określenie na grupę
>
> potraw, panierowanych w mące i w jajku i potem smażonych.
>
> Wszelkie warzywa, owoce morza i mięsiwa, które są tak potraktowane, będą
>
> miały w nazwie człon "jeon".
>
> Tofu musi być do tych kotlecików (bo formuje się je niewielkie) zwięzłe
>
> i odciśnięte z płynu. Z dodatków cebula, czosnek i sól sezamowa oraz
>
> pieprz, zielona cebulka, można dodać wina ryżowego(mirin) i oleju
>
> sezamowego. Nie od rzeczy będzie też sos sojowy i pieprz.
>
> Nie jest to bardzo popularne danie w koreańskich barach mlecznych ani
>
> restauracjach, podawane jest za to w domach przy okazji różnych świąt
>
> np. Chuseok, czyli koreańskiego Thanks Giving.
>
> --
>
> Bjk
Wypadałoby przynajmniej napisać, SKĄD ta wklejka pochodzi:
http://swiatodpodszewki.blogspot.com/2014/09/tokyo-s
hinjuku-shibuya-twin-towers-creps.html
|