Data: 2002-09-03 20:52:43
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Sabinka" <s...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 03, 2002 10:22 AM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?
> On 3 Sep 2002 07:04:56 +0200, b...@d...com.pl (Herbatka) wrote:
>
> >teoretycznie, jesli uzyjesz smietany powyzej 25% to powinien byc bardzo
> >zblizony - nie nazwalabym go mascarpone, ale na pewno lepsze to, niz
uzywac
> >do tiramisu serka homo, czy tym podobnych wynalazkow ;-)
>
> Zrobilam niedawno takie podrabiane tiramisu' z serkiem homo i kiedy
> zapomnialam, ze to mialo byc tiramisu' - naprawde zaczelo mi smakowac.
> Goscie wogole nie wiedzieli co to mialo byc i brali dokladki.
> Ale musialabym zapomniec jak smakuje tiramisu' z mascarpone, zeby
> takie bez nazwac ta sama nazwa.
> Mascarpone ma bardzo charakterystyczny smak i o ten smak przede
> wszystkim chyba chodzi. Coz, nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac
> to zrobic, jesli nie bedzie to mascarpone - napewno i tak bedzie
> dobre. Tylko jakby ktos powiedzial ile kwasu dodac do smietanki...
>
> --
> Sabina
>
smietanka kremowka a dozowanie lyzka soku z cytryny /octu z bialego wina na
kwarte smietany - czyli w zaleznosci o jaka kwarte chodzilo (w przepisie sie
nie wypowiedzieli dokladnie) kwarta British Imperial = 1,14 l, amerykanska
(ta najbardziej prawdopodobna, bo przepis jest z amerykanskiej grupy) =
0,833 l lub brytyjska = 0,946 l - mysle, ze jakby usrednic 1 lyzka na litr
smietany to powinno byc OK.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|