Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!no
t-for-mail
From: "ZZZ" <n...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Date: Tue, 24 Feb 2015 15:10:54 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 34
Message-ID: <mci235$b4b$1@mx1.internetia.pl>
References: <mcg6da$abk$1@dont-email.me> <54ec5f93$0$2173$65785112@news.neostrada.pl>
<mchua3$1kj$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 77-255-232-211.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1424788389 11403 77.255.232.211 (24 Feb 2015 14:33:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Feb 2015 14:33:09 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362281
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:mchua3$1kj$1@dont-email.me...
> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:54ec5f93$0$2173$65785112@news.neostrada.pl...
>> Pszemol wrote:
>>
>
> Takiej lejącej się gęstej farby czy takiej kwaśnej śmietany,
> bardziej sztywnej, w którą wbijesz łyżkę i stoi? :-)
> Jak przechylisz gotowy zakwas do użycia to wyleje się ze słoika?
Laboratorium? Zrób żeby był żywy, żeby powstawały w nim stale
pęcherzyki gazu
> I jeszcze jedno - mój zakwas żytni nie "klei się" natomiast ten pszenny
> ciągnie się i ze słoika wychodzą takie gluty śluzowate :-) konsystencja
> nieapetyczna bardzo :-))) Twój jest płynem bez żadnych glutów?
Pszenica zawiera dużo więcej glutenu (o którym zrobił się wcześniej
taki dziwaczny wątek) niż żyto, stąd taki efekt. Ciasto z mąki pszenicznej
też uzyskuje ciągliwość, której nie osiągnie ciasto z mąki żytniej.
>
> Zakwas pszenny z białej mąki chlebowej, nie zmienia koloru ani
> zapachu - od początku do końca pachnie jak... farba emulsyjna :-)
Zapach jest mało ważny. Jeszcze nie zdarzyło Ci się, że zakwas
będzie miał zapach (jeśli to można nazwać zapachem) acetonu?
To jeszcze może się zdarzy. Przewietrz go, odżyw mąką świeżą
i wodą i będzie dobry nadal.
ZZ
p.s. nie wcinam się do wypowiedzi Krys tylko do Twoich pytań
|