Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas - ki diabeł? Re: Zakwas - ki diabeł?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas - ki diabeł?

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-01-31 10:03:30
Temat: Re: Zakwas - ki diabeł?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Qrczak wrote:

> Dnia 2016-01-30 17:00, obywatel krys uprzejmie donosi:
>> Od lat bawię się w domowa piekarnię, zawsze tylko na zakwasie, ale od
>> jakiegoś czasu mam niewyjaśniony problem.
>> Tewn zakwas zdycha. Teoretycznie jest ok, nie śmierdzi, niby bąbelkuje,
>> co prawda łatwiej się rozwarstwia, ale to wszystyko. Za to rośnie jak...
>> chleb przy gębie.
>> Szukam przyczyn i nie mogę dojść. Najpierw podejrzewałam mąkę, bo miałam
>> taką "do piekarni" to pomyślałam, że może jest "uszlachetniona" i mi
>> zabija zakwas. Wróciłam do swojej, odnowiłam , dalej to samo. Wodę do
>> chleba zaczęłam przegotowywać, bo może chlor. Zmieniłam markę mąki. Też
>> nie to. Zakwas przechowuję, jak dawniej.
>> Ale dawniej, po zostawieniu podkarmionego na noc, rano był wykipiany ze
>> słoika, a teraz mu się nie zdarza. Chleb potrafił dojść do objętości
>> wypiekowej w ciągu 5 godzin, teraz poganiany potrzebuje 2x tyle czasu, i
>> jeszcze na dodatek zapada się.
>> Nie mam pomysłów co jest nie tak, teoria z praktyką zejść mi sie nie chce
>> (niby wszystko jest ok, a jest jak jest), a najgorsze jest to, że to nie
>> są początki kariery;-)
>>
>> Qra, jakiej marki mąki używasz?
>
> Ciekawe, ciekawe... bo mój zakwas właśnie zdechł niedawno, nawet miałam
> do Ciebie "uderzyć" z pytaniem: czemuż ach czemu? Zdechł, kiedy zaczęłam
> zaczyn na chleb szykować. Nie śmierdział, nie podszedł wodą, lata swoje
> miał, więc też zrzuciłam winę na mąkę:
> https://sklep.familo.com/----maka-zytnia-szczepanki-
typ-720--1kg_7092.html
> (niby już była parę razy używana, ale zawsze coś mogą zechcieć
> "poprawić"). Niestety nie dało się już ze "starucha" nic uratować, umarł
> na śmierć.
> Pozostaje mi nastawić nowy, młody, co planuję poczynić za-wkrótce. Ale
> zagadka niewyjaśniona pozostała.
> A mąki używam różnej, najczęściej tej:
> http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-typ-720,p16
> czasem dodaję tę:
> http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnis
ta,p19
> Od młynarza brałam swego czasu razową, ale odkąd przywlekłam z mąką
> mole, nie biorę.

No to kicha, ja też jadę na Gdańskich Młynach, od samego początku. Zakwas
karmię tym:
http://pi.cetescoassets.com/assets/PL/668/5906827012
668/ShotType1_328x328.jpg.
Przez chwile ucieszyłam się, że mi Topaz ze swoich źródeł przywiózł makę,
ale mi na niej właśnie zdychało, więc wróciłam do starej. Wygląda na to, że
poprawija jakość i trwłość mąki...
Gdzie ja młyn znajdę???

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 krys
31.01 krys
31.01 Trefniś
31.01 Qrczak
31.01 Qrczak
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 Qrczak
31.01 krys
31.01 XL
31.01 XL
31.01 Trefniś
31.01 XL
31.01 Trefniś
01.02 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6