Data: 2014-10-17 14:26:04
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-16 11:27, bbjk pisze:
> W dniu 2014-10-16 11:17, Trybun pisze:
>> I słusznie piszesz że warto być otwartym na nowe pomysły, jednak jeżeli
>> już tak lubimy uczestniczyć w "owczym pędzie" bo ktoś w mediach nas
>> nakręca, to przydałaby się choć mała refleksja, czy to aby jest to czego
>> nam potrzeba naprawdę?
>
> Już od XIX w. na wielkich przyjęciach w magnackich polskich dworach, a
> i w dworkach ziemiańskich podawano zupy przecierane, o kremowej
> konsystencji, zaprawiane zasmażką z masła, żółtkiem lub słodką
> śmietanką. Są to właśnie zupy kremy. Podawane są z dodatkiem
> pasztecików, z pulpetami, czy słonymi ciasteczkami, czasem z grzankami.
> Nie jest to ani nowy wynalazek, ani owczy pęd, ani nakręcanie przez
> media, tylko właśnie powrót do tradycji, przechowywanej w niektórych
> domach przez siermiężne lata powojenne.
Już naprawdę nie masz gdzie szukać przykładów na polska kuchnię niż w
siedzibach magnatów...? Przecież oni się wręcz ścigali w zatrudnianiu
jak najbardziej egzotycznych kucharzy.
|