Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nnt
p.giganews.com!postnews.google.com!j1g2000yqi.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Thu, 12 Feb 2009 07:36:45 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 56
Message-ID: <0...@j...googlegroups.com>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.211.193
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234453005 18061 127.0.0.1 (12 Feb 2009 15:36:45 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 15:36:45 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: j1g2000yqi.googlegroups.com; posting-host=83.6.211.193;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320224
Ukryj nagłówki
On 12 Lut, 14:59, "Barto" <b...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomościnews:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> > naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
> Na tej stroniehttp://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=
com_content&task=view&id...
> znalazłem taki przepis:
> PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
> gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
> dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
>
> Natomiast tu:http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Ku
chnia/index.html#Zurjest
> przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> tego celu mąki żytniej.
> Kwaszenie żuru
> Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
> ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
> kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
> soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
> gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
>
> Pozdrawiam. B.
Dodam mój przepis - jeżeli mamy w domu młynek do ziarna suchego lub
zgniatarkę do robienia płatków np. Kitchen Aid kupujemy owies i
mielemy w młynku, lub robimy płatki, z braku innego kupujemy platki
owsiane zwykłe lub lepiej górskie, nasypujemy do słoika litrowego
jedną trzecią wysokości, dodajemy łyżkę mąki pszennej i zalewamy
ciepłą przegotowaną wodą lub zimną, ale z filtra RO i stawiamy na noc
na kaloryfer, lub w innym ciepłym miejscu. Po zauważeniu fermentacji
mieszamy i słoik dajemy w zimne miejsce, nawet do chłodziarki. Po dwu
- czterech dniach sprawdzamy zapach (kwaśne mleko, bez szpatu
octowego) i smak - przyjemny kwaśny możemy nastawić wodę w garnku i po
jej zagotowaniu z przyprawami wlewamy przecedzony zakwas - reszta
wraca do słoika, mieszamy ją z płatkami owsianymi i jedną, dwiema
łyżkami maki pszennej i zalewamy wodą na kolejny źur, ale tym razem
nie dajemy na kaloryfer.
|