Data: 2008-05-20 03:23:41
Temat: Re: a propos wędzenia...
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 19 Maj, 16:16, "mirek dziobiński" <m...@o...pl> wrote:
> Witam Sz. Grupowiczów
> Czy do wędzenia nadaje się "chrust" drzew owocowych-jabłoni, gruszy (drobne
> pionowo rosnące gałązki) ?
>
> pozdrawiam
> mirek
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl
Próba nie strzelba!!!
Praktycznie trzeba by je podgrzewać przez jakąś blachę a nie spalać
- będą wydzielały dym, spalone w ogniu zapieką i osmolą wyroby. Dym
konserwuje i nadaje walory smakowo-zapachowe, aby jednak konserwował
musi wejść do wnętrza wędliny, a więc nie może mieć zbyt wysokiej
temperatury, a i czas musi być stosunkowo długi. Są małe wędzarki dla
wędkarzy - dostępne stosunkowo tanio na Allegro, na nich można
wypróbować wędzenie tymi gałązkami.
Wedzenie w "zimnym" dymie daje smaczne i trwałe wędliny, dodatek
gałązek jałowca dodaje zapach i konserwuje. Można tez użyć mielonych
szyskojagód w fazie doprawiania mięsa.
|