Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bekon ? jak sie robi
Date: Sun, 10 Sep 2006 01:56:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <edvkf7$lvh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@p...googlegroups.com>
<edv20r$ghe$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: deq194.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1157846311 22513 83.23.120.194 (9 Sep 2006 23:58:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Sep 2006 23:58:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277603
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:edv20r$ghe$1@news.onet.pl...
> i najwazniejsze:
> - surowy boczek wedzony.
>
> Boczek krajasz w plastry i smazysz na rozgrzanym tluszczu. Jesli to na
> sniadanie po angielsku - to usmazone zdejmujesz z patelni, a na niej
> nastepnie smazysz jaja (sadzone). Podajesz na talezy boczek, a na to jaja.
>
Witam
Bekon z boczku?
Niezle jaja sobie robicie.
Ale to normalka. Teraz pachwine sprzedawaja jako boczek /jak jest surowa/,
jak wedzona i parzona to w zaleznosci od sklepu, jako wedzonka bamberska,
lub tez /inny/ boczek. W zaleznosci od nazwy, jest cena.
A bekon to jest: peklowana i wedzona czesc kotletowa z przylegajaca slonina.
Cytat z leksykonu:
"przysmazane plastry bekonu z sadzonymi na nich jajkami (bacon and eggs) sa
potrawa tradycyjnego angielskiego sniadania"
Z mlodych szczeniecych lat, pamietam, ze byl bekon u rzeznika.
A jak chcecie zobaczyc jak wyglada bekon, bo bekonu juz dawno nie widzialem,
to trzeba wpisac w google - bekon + łeptowina :) na powaznie /bacon +
pork/
Szczerze mowiac, wiedza co jest zdrowe i dobre.
Kiedys byl dostepny tzw kasler stek, czyli schab wedzony. Teraz zostala nam
z tego tylko poledwica sopocka. Niestety zero tluszczyku, tak chuda, ze az
odwraca wzrok.
Pozdr
maf
|