Data: 2006-09-09 23:56:13
Temat: Re: bekon ? jak sie robi
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:edv20r$ghe$1@news.onet.pl...
> i najwazniejsze:
> - surowy boczek wedzony.
>
> Boczek krajasz w plastry i smazysz na rozgrzanym tluszczu. Jesli to na
> sniadanie po angielsku - to usmazone zdejmujesz z patelni, a na niej
> nastepnie smazysz jaja (sadzone). Podajesz na talezy boczek, a na to jaja.
>
Witam
Bekon z boczku?
Niezle jaja sobie robicie.
Ale to normalka. Teraz pachwine sprzedawaja jako boczek /jak jest surowa/,
jak wedzona i parzona to w zaleznosci od sklepu, jako wedzonka bamberska,
lub tez /inny/ boczek. W zaleznosci od nazwy, jest cena.
A bekon to jest: peklowana i wedzona czesc kotletowa z przylegajaca slonina.
Cytat z leksykonu:
"przysmazane plastry bekonu z sadzonymi na nich jajkami (bacon and eggs) sa
potrawa tradycyjnego angielskiego sniadania"
Z mlodych szczeniecych lat, pamietam, ze byl bekon u rzeznika.
A jak chcecie zobaczyc jak wyglada bekon, bo bekonu juz dawno nie widzialem,
to trzeba wpisac w google - bekon + łeptowina :) na powaznie /bacon +
pork/
Szczerze mowiac, wiedza co jest zdrowe i dobre.
Kiedys byl dostepny tzw kasler stek, czyli schab wedzony. Teraz zostala nam
z tego tylko poledwica sopocka. Niestety zero tluszczyku, tak chuda, ze az
odwraca wzrok.
Pozdr
maf
|