Data: 2009-07-16 15:45:52
Temat: Re: bób suszony - jak suszyć?
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 16 Jul 2009 17:44:19 +0200, Panslavista wrote:
> On Thu, 16 Jul 2009 15:19:28 +0200, Qrczak wrote:
>
>> W związku z tym, że i tak się na zapas nie najem świeżym, a zamrażalnik
>> zapełniony zostanie owocami, zapytowywuję się: czy ktoś z Was suszył może
>> bób?
>> W końcu to strączkowa roślina, podobnie jak fasola, a i w sprzedaży ponoć
>> bywa w takiej właśnie formie...
>> Może macie jakieś sugestie.
>>
>> Qra
>
> Normalnie, na przewiewie, zabezpieczony przed owadami. Do zamrażarki po
> wysuszeniu - nie zostanie porażony strąkowcem (takie okrągłe dziurki).
> Zielony mrożony - trzeba zblanszować, zamknąć zgrzewarką w woreczkach
> wypompowując powietrze. będzie smakował jak teraz a i do zupy
> jarzynowej jest doskonałym dodatkiem (aż szkoda, że nikt nie produkuje
> -0 mrożonek z bobem - zdrowszy niż soja-GMO...
Mała informacja - naturalnie bób wysycha w strąkach - zbiera się go
jesienią, tak, ze pisałem raczej o dosuszaniu...
|