Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cappucino
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 11 Dec 2011 17:58:41 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 61
Message-ID: <9...@m...uni-berlin.de>
References: <jatra3$3k8$1@node2.news.atman.pl>
<9...@w...googlegroups.com>
<jbbs70$dt1$1@node2.news.atman.pl>
<1...@d...googlegroups.com>
<jbh0ua$lr1$1@node2.news.atman.pl>
<5...@l...googlegroups.com>
<jbolhe$l3o$1@node2.news.atman.pl>
<7...@4...com>
<jbr77l$a2h$1@node2.news.atman.pl>
<j...@4...net>
<29104097.469.1323599304247.JavaMail.geo-discussion-forums@vbyp24>
<19u6ic68mgibu$.3ixw4qy3t83y$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<13l72emlzqwxq$.lme4kc9ty9xn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<1s3l8sbnduwc1$.yq7x80n2st9b.dlg@40tude.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
ILXNHLdgXm9NxkE7hCSCSQvak9TOgVM8uA4KKm2LJLqMcQUvkAHQeG7gzO
Cancel-Lock: sha1:TF6UQ2E+q2WBE87I2ftW498eiig=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339527
Ukryj nagłówki
XL wrote:
> Dnia Sun, 11 Dec 2011 15:57:33 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Sun, 11 Dec 2011 15:19:07 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>>>> Obalileś zatem sens używania tych kuchenek w ogóle - po co komu
>>>>> ogrzewanie jedzenia na głebokość 2,5 cm?
>>>>
>>>> Dużo więcej nie grzeje. Możesz sprawdzić. Dlatego trzeba czasem
>>>> mieszać, inaczej jest gorąco-zimne. W przypadku płynów konwekcja miesza
>>>> trochę, więc jest lepiej (znaczy głębiej).
>>>>
>>>>>
>>>>>> 2. W kuchence powstaje fala stojąca - a skąd się w takim razie biorą
>>>>>> prądy wirowe odpowiedzialne za nagrzewanie metali?
>>>>>
>>>>> A co ma piernik do wiatraka?
>>>>
>>>> A to, że jest to kompletną bzdurą. Fala stojąca jest w samym
>>>> generatorze - magnetronie. W komorze unika się fali stojącej jak tylko
>>>> można, inaczej ogrzewanie jest nierównomierne. Dlatego też kuchenki
>>>> mają czasami dodatkowy "mieszacz" fal: stirrer, umieszczony między
>>>> komorą kuchenki i magnetronem.
>>>>
>>>> Waldek
>>>
>>> A napisz to do autora artykułu.
>>
>> Jak już, to do autorki. Jest tam jeszcze mnóstwo innych błędów. Ale nie
>> będę pisał do autorki, bo:
>> 1. artykuł jest stary (ma 6 lat)
>
>
> A co się w tym czasie istotnie ZMIENIŁO w kuchenkach mikro?
Nic, tylko autorki pewnie się na UJ nie znajdzie.
>> 2. nie mam adresu email, a szukać mi się nie chce
>> 3. już przewiduję odpowiedź, o ile wogóle nadejdzie (to jest artykuł
>> popularny, w warunkach quasi-stacjonarnych chwilowo jest fala stojąca,
>> bla bla, etc)
>
>
> No wiec czego się czepiasz?
Czepiam się, bo osobie związanej z fizyką stawiam inne kryteria, niż Jasi
Kowalskiej, fryzjerce z Biłgoraju. A zasadą pracy kuchenki mikrofalowej jest
właśnie brak fali stojącej w komorze w czasie gotowania.
>> 4-100. Napisałem tutaj, bo ty ten artykuł zapodałaś.
>
> Nie, napisałeś tutaj, bo CHCIAŁEŚ.
...tobie odpowiedzieć, coby głupoty nie były propagowane.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|