Data: 2001-09-11 07:13:08
Temat: Re: chinszczyzna
Od: Aga <A...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kawa?ki kurczaka (dos'c' ma?e) "obtoczyc'" w ma;ce kukurydzianej i
smaz.yc' w g?e;bokim, bardzo gora;cym oleju az. skórka be;dzie rumiana.
Na koniec osuszyc' papierowym re;cznikiem i odstawic'.
Z naczynia (z.eliwna g?e;boka patelnia ale najlepszy jest wok) wylac'
olej pozostawiaja;c 2-3 ?yz.ki (waz.ne z.eby NIE wylewac' ca?ego i wlac'
nowego oleju), dodac' pokrojona; w piórka cebule;, pokrojona; w paseczki
kolorowa; papryke;. Smaz.yc' chwile; (2-3 minuty), naste;pnie dodac'
pokrojonego na kawa?ki ananasa z puszki; smaz.yc' jeszcze 2 min. Wyja;c'
wszystko z naczynia i przygotowac' sos: na ?yz.ce oleju podsmaz.yc'
czosnek i utarty s'wiez.y imbir, wlac' sok z ananasów zmieszany z
roso?kiem i ?yz.ka; ma;ki kukurydzianej, dodac' ?yz.eczke; oleju
sezamowego i dwie ?yz.ki miodu. Gdy sos zge;stnieje dodac' kawa?ki
kurczaka i pozosta?e sk?adniki, chwile; podgrzewac'. Na koniec dodac'
pokrojona; w paseczki cebule; dymke;.
Podawac' z ryz.em
|