Data: 2008-03-22 07:43:36
Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 22 Mar, 07:57, Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> wrote:
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek
Wszystko jedno. A w zasadzie gotujesz, a na wywarze robisz żurek
(wtedy kiełbasę kroisz w plasterki i dajesz do tego żutku czy
barszczu) lub inny barszcz biały - poszukaj postu z barszczami i
żurkami - opisałem różne barszcze białe - wszystkie mogą być na
bulionie mięsnym, na białej kiełbasie, bądź na wędzonce. Jeżeli ktos
miał świniobicie przed świętami i robił kiszki krwawe i / lub
pasztetowe, to zapewne je gotował (podobnie szynki gotowane) to na tym
wywarze też mozna zrobić żurek czy inne barszcze białe, albo
zalewajkę. Zalewajka to zupa często z płucek, ale może być mięsna -
warzywa jak na zupę ziemniaczaną podbita zakwasem żurku i śmietaną.
|