Data: 2008-03-22 08:35:27
Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "Mariusz" <m...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek
Gratuluje zakupu.
Zasadniczo przewaznie sie parzy. Tzn. gotuje w lekko pyrkajacym wrzatku (w
wodzie lub w zupie) kilka minut. Nie wolno dopuscic, zeby byla wygotowana,
bo jest wtedy sucha. Je sie na ogol z chrzanem, cwikla lub innymi dodatkami.
Czesto wystepuje z zurkiem - to tradycyjne polskie wielkanocna danie.
Niektorzy podaja z bigosem.
Oczywiscie dopuszczalne sa wszystkie inne sposoby przygotowania (pieczenie,
duszenie, smazenie, grilowanie...), choc akurat na surowo nie polecalbym.
To nie jest jakas super ekstra ordynaryjna kielbasa. Ot po prostu zwykla
surowa kielbasa, ktora potrafi byc wysmienita.
Smaczengo
Mariusz
|