Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Date: Tue, 20 Nov 2007 17:44:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <fhv2vb$2ej$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <0...@c...googlegroups.com>
<fhul9f$brb$1@node1.news.atman.pl> <fhulu7$n2l$1@inews.gazeta.pl>
<2...@c...fuw.edu.pl> <fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fhuuvr$ron$1@nemesis.news.tpi.pl> <fhuvk3$t5n$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fhv1a2$3sr$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcz225.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1195577131 2515 83.6.241.225 (20 Nov 2007 16:45:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2007 16:45:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 071120-0, 2007-11-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305888
Ukryj nagłówki
"Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote in message
news:fhv1a2$3sr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fhuvk3$t5n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Tomasz Dryjanski napisał(a):
> >
> >> Nie gniewaj się, ale pomieszałaś pojęcia.
> >> Przede wszystkim ciepło parowania wody nie ma tu nic do rzeczy - jest
to
> >> po prostu ilość energii konieczna do zmiany stanu skupienia ustalonej
> >> ilości wody, z ciekłego w gazowy.
> >
> > Spytam: czy woda paruje dopiero w temperaturze 100 st. C?
> > :-)
>
> > Nie spieram się o temperaturę, lecz o to, że do wytworzenia pary wodnej
(a
> > więc i spowodowania wzrostu ciśnienia) nie potrzeba aż 100 st. C. - to
> > odpowiedź na pytanie wyżej.
>
> Woda paruje praktycznie w każdej temperaturze, ale pod jednym warunkiem:
że
> wilgotność względna gazu tuż nad cieczą jest mniejsza niż 100%. Polecam
> zresztą Google, "prężność pary", i pierwszy z brzegu cytat (z Wiki):
> "Ciśnienie (prężność) pary nasyconej - ciśnienie, przy którym w określonej
> temperaturze gaz jest w stanie równowagi z cieczą. Występuje wówczas
> równowaga między parowaniem i skraplaniem."
> I tak, nadal się upieram, że woda w szczelnie zamkniętym naczyniu, o
> temperaturze poniżej punktu wrzenia, będzie spokojnie stała. Nie może jej
> stale ubywać, bo co by się z nią działo?
>
> T. D.
A co się dzieje z ciepłem (energią dostarczaną)?
|