Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Date: Tue, 20 Nov 2007 19:20:10 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <0...@c...googlegroups.com>
<4...@n...home.net.pl> <fhug76$f9a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fhuuf9$qjm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ge-r1-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1195582810 14084 194.169.228.3 (20 Nov 2007 18:20:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2007 18:20:10 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305901
Ukryj nagłówki
In article <fhuuf9$qjm$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fhug76$f9a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Krystyna Chiger napisał(a):
> >> Gotowanie mleka w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie
> >> pozwala uniknąć niepotrzebnej pracy.
> >
> >
> > Ktokolwiek przytomny (i zna podstawy fizyki), nie odważy się
> > ogrzewać(gotować!!!) cieczy w zamkniętym naczyniu.
> > To jest sprawa bezdyskusyjna.
> > Już dawno wymyślono zawór bezpieczeństwa - do zastosowań w ciepłownictwie,
> > szybkowarach itp. Nie wiem, czemu tak uparcie ludzie szukają nowych okazji
> > do narażania się na znane zagrożenia.
>
> Podstawy fizyki, powiadasz?
> Jeśli puszka jest stale zanurzona w wodzie (można jeszcze na wszelki wypadek
> dodać warunek, że jest choć trochę izolowana od dna garnka), to temperatura
> jej powierzchni nie przekroczy 100 st. C. Wystarczy więc nawet minimalna
> nadwyżka ciśnienia wewnątrz puszki, żeby uniknąć wrzenia zawartości. Co
> więcej, zawartość puszki nie jest czystą wodą, więc temperatura wrzenia
> będzie wyższa.
Włanie -- przede wszystkim puszki nie wypełnia woda, lecz płyn będący
wodnym roztworem cukrów, soli i innych substancji tworzący układ
koloidalny z białkami i emulsję z tłuszczami. Temperatura wrzenia tego
płynu jest sporo wyższa niż wody.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
|