Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Date: Tue, 20 Nov 2007 19:25:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <fhv9a1$nkb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <0...@c...googlegroups.com>
<fhul9f$brb$1@node1.news.atman.pl> <fhulu7$n2l$1@inews.gazeta.pl>
<2...@c...fuw.edu.pl> <fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fhuuvr$ron$1@nemesis.news.tpi.pl> <fhuvk3$t5n$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fhv1a2$3sr$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bmz242.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1195583617 24203 83.28.245.242 (20 Nov 2007 18:33:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2007 18:33:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <fhv1a2$3sr$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305903
Ukryj nagłówki
Tomasz Dryjanski napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fhuvk3$t5n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> (...)
>
>>Nie spieram się o temperaturę, lecz o to, że do wytworzenia pary wodnej (a
>>więc i spowodowania wzrostu ciśnienia) nie potrzeba aż 100 st. C. - to
>>odpowiedź na pytanie wyżej.
>
>
> Woda paruje praktycznie w każdej temperaturze, ale pod jednym warunkiem: że
> wilgotność względna gazu tuż nad cieczą jest mniejsza niż 100%. Polecam
> zresztą Google, "prężność pary", i pierwszy z brzegu cytat (z Wiki):
> "Ciśnienie (prężność) pary nasyconej - ciśnienie, przy którym w określonej
> temperaturze gaz jest w stanie równowagi z cieczą. Występuje wówczas
> równowaga między parowaniem i skraplaniem."
Prawda. Póki puszka szczelna.
> I tak, nadal się upieram, że woda w szczelnie zamkniętym naczyniu, o
> temperaturze poniżej punktu wrzenia, będzie spokojnie stała. Nie może jej
> stale ubywać, bo co by się z nią działo?
Nie ubywa ani nie przybywa, lecz powiększa się jej ciśnienie (objętość
nie może, bo ogranicza ją blacha), bo jest ogrzewana. Czyli puszka traci
w pewnym momencie szczelność. W tym momencie, jeśli zawartość ma temp.
wrzenia, następuje dodatkowo (na skutek nieszczelności puszki, czyli
pojawienia się warunków do zwiększenia objętości) uwolnienie się
pęcherzyków gazu - pary wodnej, w sposób ilościowo i czasowo dość nagły ;-)
No i - dalej wiadomo. Mieszanina pary wodnej i cieczy sobie ekstra
wybucha :-)
Tak by to mniej więcej wyglądało.
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie
potrzebują też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem
nie zaszkodziwszy." Franz Kafka
|