Data: 2004-09-11 12:10:06
Temat: Re: kotlet pozarski - jak sie robi?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le samedi 11 septembre 2004 ŕ 13:52:24, Wladyslaw Los a écrit :
>> Ciekawe... u mnie i "Kuchnia Polska" Bergera (1990), i Grand Larousse
>> Gastronomique podaja ze to rodzaj kotletow z mielonej... cieleciny.
>> Kury ani sladu ;)
> We Francji robi się te kotlety zwykle z cielęciny. Także np. Aleksndra
> Kropotkina w swojej książce podaje kotlety Pożarskiego z cielęciny obok
> robionych z kury. Twierdzi także, że oryginalne kotlety podawane w
> zajeźdie Pożarskeigo były z dziczyzny [może z dzikiego ptactwa W.Ł.] lub
> z dziczyzny łączonej z wołowiną.
Masz racje... Wlasnie w Laroussie wpadlam na lososia "a la Pojarski",
w ktorym punktem wyjsciowym jest tez siekana / mielona ryba. Czyli wlasciwie
nie surowiec sie liczy tylko technika (mieso siekane).
Ewcia
--
Niesz
|