Data: 2004-09-11 11:52:24
Temat: Re: kotlet pozarski - jak sie robi?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <4141881832$20040911133223@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le samedi 11 septembre 2004 ŕ 13:11:09, Maciej Jastrzebski a écrit :
>
> > Co ciekawe Łebkowski w 'Kuchni Polskiej' jako kotlet pożarski podaje
> > właśnie
> > mielonego z kury (nota bene w jednym wydaniu nazywa to kotletem pożarskim,
> > a w innym - kotletem Pożarskiego). Podobnie 'Mała encyklopedia kulinarna'
> > Larousse'a.
>
>
> Ciekawe... u mnie i "Kuchnia Polska" Bergera (1990), i Grand Larousse
> Gastronomique podaja ze to rodzaj kotletow z mielonej... cieleciny.
> Kury ani sladu ;)
We Francji robi się te kotlety zwykle z cielęciny. Także np. Aleksndra
Kropotkina w swojej książce podaje kotlety Pożarskiego z cielęciny obok
robionych z kury. Twierdzi także, że oryginalne kotlety podawane w
zajeźdie Pożarskeigo były z dziczyzny [może z dzikiego ptactwa W.Ł.] lub
z dziczyzny łączonej z wołowiną.
Władysław
|